För många år sedan bakade jag nästan allt bröd själv, men nu för tiden brukar jag skylla på att det är svårt att baka i gasugn :-) Men det är ju faktiskt inte så svårt så länge man håller sig till stora bröd som ska stå inne länge i ugnen så att de hinner få en aning färg. Nu tänkte jag i alla fall börja baka mer igen och därför kallar jag det här inlägget för del 1... jag misstänker att jag kommer prova många varianter framöver innan jag kommer ihåg hur det var man gjorde... Men det här blev faktiskt riktigt gott! Bortsett från sirapen så är brödet helt ekologiskt också.- 50 gram jäst
- 5 dl vatten
- ca 2 msk brödkrydda och knappt 1 msk havssalt (krossat tillsammans i mortel)
- 2 msk olivolja
- 2 msk mörk sirap
- 7 dl rågmjöl
- 7 dl vetemjöl
Jag knådade ordentligt och lät degen jäsa 1 timme. Därefter delade jag i två delar och lät jäsa ytterligare 40 minuter. Sedan stod bröden i ugnen i 30 minuter i ca 225 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar