lördag 24 januari 2009

Viltgryta med senap och pepparrot

Jag köpte frysta grytbitar av hjortkött och gjorde en gryta så här:
  • 500 gram hjort (eller annat vilt)
  • 2 tsk sichuanolja
  • 3 palsternackor (eftersom jag hade det hemma, morötter går säkert lika bra)
  • 2 rödlökar
  • 8-10 champinjoner
  • 2 msk grovriven pepparrot
  • 1-2 tsk viltmix (kryddblandning med enbär, rosmarin, peppar, lagerblad och timjan)
  • 4 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk senap (jag hade engelsk citronsenap)

Bryn köttet i ganska små bitar, jag stekte i sichuanolja för att få lite smak men det är inte nödvändigt. Lägg över köttet i en gryta. Bryn de skivade palsternackorna och grovhackad lök och lägg ner i grytan.

Häll i vatten (en buljongtärning skulle kanske varit gott också, men det kom jag på för sent), pepparrot, salt och kryddor (viltmix eller liknande). Om man inte stekt i sichuanolja är det säkert gott att ta i lite peppar och/eller chili istället. Koka under lock tills det mesta av vattnet är borta. Jag tittade inte på klockan men det tog nog 20-30 minuter.

Tillsätt champinjoner i ganska stora bitar, matlagningsgrädde och senap och låt det koka ihop. Vi serverade grytan med kamutvete.

Inga kommentarer: