lördag 31 januari 2009

Vitlöksspäckad lammstek och råstekt potatis

Det här är bland det godaste jag har ätit någon gång, åtminstone av sådant jag lagat själv :-)
  • 1 kg rökt lammstek utan ben
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • ca 2 tsk flingsalt
  • ca 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk rosmarin (säkert godare med färsk men jag hade bara torkad)
  • 1 tsk Ningtsus sichuanolja

Skär skåror i köttet och stoppa ner skivor av vitlök. Blanda kryddorna med oljan och gnid in köttet. Bryn steken hastigt och ställ sedan in den i ugnen i 175 grader. Steken är färdig när den är 50-55 grader inuti (jag har hört båda temperaturerna så jag tog för säkerhet skull ut den när den var 53 grader). Svep in den i aluminiumfolie och låt den stå i ca en halvtimme.



Till steken gjorde jag råstekt potatis, smaksatt med Mediterranean seasoning rub och flingsalt, också skulle det bli rödvinssås men mina armar tog slut så det fick bli pulversås :-) Istället gjorde jag en liten sallad med:

  • stekta skivor av halloumiost
  • körsbärstomater
  • rödlök
  • några droppar olivolja
  • några droppar limejuice

Alldeles fantastiskt gott!! Och dessutom räcker steken till lunch i flera dagar också :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mums vad gott det lät!!

Önskar dig en toppendag!

Anonym sa...

Åh, måste provas! Tack för en härlig blogg!